• Persoonlijk advies van de kweker
  • Koop rechtstreeks bij de kweker
  • Enorm assortiment
  • De beste kwaliteit van de regio
  • Overdekt winkelen

Advies en tips azalea en rhododendrons

Advies en tips azalea en rhododendrons

Aanplanten
Azaleas en Rhododendrons zijn er in heel veel soorten. Bladhoudende- en bladverliezende soorten & hoge en lage soorten. Sommige soorten kunnen zon verdragen, echter de meeste zijn schaduw of halfschaduw planten. Zeer belangrijk bij deze groep planten is dat ze zuurminnend zijn, d.w.z. dat ze zure grond nodig hebben om goed te kunnen groeien en bloeien. De lage zuurtegraad is nodig om goed voedingstoffen op te nemen. Om de bodem te optimaliseren voor het aanplanten van azalea en rhododendron adviseren wij DCM Vivimus voor zuurminnende planten. Deze verbeterd de bodem. Ook zorgt DCM Vivimus ervoor dat de wortels in een ideale lucht-vocht verdeling komen, de aanwezige humus structuur zorgt ervoor dat het bodemleven gestimuleerd wordt.

Het is belangrijk dat de grond waarin azalea’s en rhododendrons geplant worden goed vocht vast kan houden. Ze wortelen namelijk heel oppervlakkig. In de zomermaanden mag water geven bij deze groep planten dan ook niet worden vergeten. Geel blad na de zomer heeft vaak droogte als oorzaak.

Door hun diversiteit in soorten zijn ze toepasbaar in diverse soorten tuinen. Voor grote en kleine tuinen en ook landelijke of Japanse tuinen zijn ze geschikt.

Bemesting
Omdat de meeste soorten bladhoudend zijn, betekend dat ze jaarrond energie nodig hebben. Door het geven van bijv. DCM azalea & rhododendron mest blijven de bladeren mooi donkergroen en zullen de bloemen intens van kleur zijn. Belangrijk bij het bijmesten is dat de zuurtegraad laag moet zijn (turf is nodig om de grond zuur te maken), anders kunnen deze planten de voedingsstoffen niet opnemen. Bij het bemesten moet rekening worden gehouden met het oppervlakkige wortelgestel. Beter een paar maal een beetje mest geven, dan een keer veel, omdat anders de wortels kunnen verbranden. Geef nooit koemest of kippenmest aan deze planten, deze bevat te veel kalk en dit is niet goed voor de groei van azalea's en rhododendrons

alt alt

Snoei
De meeste azalea's en rhododendrons groeien langzaam, maar kan wel goed tegen snoei. Het beste kan dit gebeuren na de bloei.
Moet de plant flink worden teruggesnoeid dan kan dit het beste in maart-april, laat dan nog blad aan de plant zitten voor een goede uitloop.
Uitgebloeide bloemen kunnen worden uitgebroken of worden gesnoeid. Voornamelijk bij jonge/kleine planten is dit belangrijk omdat deze planten dan beter gaan vertakken en groeien.

Plantenadvies nodig?

Naar ons plantenadvies

Beplantingsplan nodig?

Meer informatie