• Persoonlijk advies van de kweker
  • Koop rechtstreeks bij de kweker
  • Enorm assortiment
  • De beste kwaliteit van de regio
  • Overdekt winkelen

Advies en tips hortensia's

Advies en tips hortensia's

Aanplanten
Hortensia’s zijn er in wel 100 soorten. De meeste hortensia’s houden van een beschutte, schaduw plaats (m.u.v. pluimhortensia) en hebben veel vocht nodig. Belangrijk is dan ook dat de grond goed vocht vast kan houden. Hiervoor is onze eigen potgrond, Hendriks Excellent potgrond zeer geschikt.
Hortensia’s passen zowel in een moderne als ook in een landelijke tuin.

Bemesting
Over het algemeen kunnen hortensia’s redelijk goed groeien met matige voeding. Echter door rijke voeding wordt de bloemkleur intenser en het blad mooi donker van kleur. Ook is het belangrijk om soorten met grote bloemen zoals Hortensia Annabelle en pluimhortensia’s goed te bemesten, omdat de bloemstelen de grote, zware bloemen moeten kunnen dragen. Het fenomeen dat hortensia’s van kleur kunnen veranderen heeft ook te maken met bemesting, echter is dat niet de enige oorzaak. Hieronder meer informatie:
uitsluitend roze hortensia’s kunnen blauw kleuren en andersom. Witte hortensia’s zijn kleurecht en zullen dan ook niet veranderen.
Het belangrijkste is dat het genetisch bepaald is (soort afhankelijk), dus niet iedere roze hortensia kan blauw worden.
Zure grond geeft blauwe bloemen en kalkrijke grond geeft roze bloemen, daarbij zorgt beschikbaar aluminium ervoor dat ze goed blauw kleuren.
Aluin kunt u ook toevoegen in september. Iedere plant ca. 1 dessert lepel Aluin is voldoende. Eventueel herhalen als er veel regenachtig weer is. Voor meer informatie vraag een van onze medewerkers.

Snoei
Bolbloemige en schermbloemige hortensia’s (beide macrophylla soorten) hebben weinig snoei nodig. Als het nodig is kan verjongingssnoei worden toegepast. Snoei dan bijvoorbeeld een derde van de takken helemaal onderaan weg. Omdat de bloemknoppen in de winterperiode al worden gevormd, moet bij strenge vorst deze groep hortensia’s worden afgedekt. De bloemknoppen kunnen al gezwollen zijn en deze knoppen zijn vorstgevoelig.
De pluimhortensia (H.paniculata) laat zich gemakkelijk snoeien. Snoei de takken van de pluimhortensia in maart terug op drie ogen.
vanaf de grond. De pluimhortensia zal dan snel uitlopen en zal grote bloemen dragen. Ook de Hortensia Annabelle kan ieder jaar worden teruggesnoeid. Hierdoor worden de bloemen groter.

De Hortensia Forever & ever met zijn schitterende bolvormige bloemen kan ieder jaar worden gesnoeid.
ForeverEver

Plantenadvies nodig?

Naar ons plantenadvies

Beplantingsplan nodig?

Meer informatie