• Persoonlijk advies van de kweker
  • Koop rechtstreeks bij de kweker
  • Enorm assortiment
  • De beste kwaliteit van de regio
  • Overdekt winkelen

Advies en tips gazon

Advies en tips gazon

Gazon kan worden gezaaid of d.m.v. graszoden worden gelegd. Voor iedere tuin en familie is er een geschikt gazon, bijvoorbeeld speelgazon of siergazon. Deze beide soorten zijn verkrijgbaar in graszoden en in graszaad. Belangrijk bij de aanleg is dat de grond in orde is. De grond moet voldoende humus bevatten wil het gras er makkelijk inwortelen. Om de grond te verbeteren zijn diverse mogelijkheden.
Gebruik Vivimus voor gazon. Als de grond goed in conditie is, is DCM Viviroot het perfecte middel om graszoden makkelijk te laten inwortelen.

Graszoden bestellen: Bestel ze voor donderdag 10.00 uur, dan kunt u ze vrijdag in de loop van de dag ophalen.
(1 rol = 1 m2)
alt  

Als de grond klaar ligt kan deze met een wals aangerold worden, om alle oneffenheden eruit te halen. Maak daarna de grond goed vochtig en begin met zaaien of het uitrollen van de graszoden. Hierna nogmaals goed sproeien, zodat de zaden en graszoden goed contact maken met de ondergrond. Na het aanleggen de graszoden of graszaad regelmatig vochtig houden, hierdoor wordt de groei gestimuleerd.

Bemesting
Door regelmatig het gazon bij te mesten met een organische mest, blijft het gazon mooi donkergroen. Neem hiervoor bijv. DCM Gazonmest, deze mest bevat extra magnesium waardoor het gras mooi donker van kleur wordt. Ook is het belangrijk om kalk op het gazon te strooien. Door het strooien van kalk wordt de zuurgraad verhoogd. Als de tuingrond van het gras te zuur (zuur = lage zuurgraad) is kan het gras geen voedingstoffen opnemen. Daarom is kalk erg belangrijk. Strooi je geen kalk, dan heeft bijmesten ook weinig resultaat.
Bijmesten kan ook met DCM GazonPur, deze meststof werkt ook tegen mos.
Na het verticuteren van het gazon is DCM Gazonstart de beste meststof, omdat deze zorgt voor een dichte grasmat en herstel van het gazon.
Klaver in het gazon ontstaat meestal door te weinig bemesting (slecht onderhoud). In een goed onderhouden gazon is er weinig ruimte voor mos en onkruid.
Om op een eenvoudige manier meststoffen en kalk te strooien kunt u bij ons een meststofstrooier lenen (hiervoor vragen we een klein bedrag als borg). Vraag er gerust naar!

Belangrijk is om in het najaar het gras te bemesten met DCM Najaarsgazonmest. Deze meststof zorgt ervoor dat het gazon super sterk de winter in gaat. Hierdoor is het beter bestand tegen vorst en sneeuwval. Een gazon dat najaarsmest heeft gehad, heeft een betere start & hergroei in het voorjaar. 
 

Maaien
Gazon maaien doe je met een grasmaaier, deze zijn er in diverse soorten en maten. Belangrijk bij het maaien is dat er niet te kort wordt gemaaid. Is het gazon net gelegd, dus een jong gazon, stel dan de gazonmaaier wat hoger af. Ook wanneer het bijna winter wordt is het beste niet te kort te maaien. Zo behoudt het gazon wat meer blad en kan het meer verdragen.
Het beste onderhoud voor een gazon is regelmatig maaien, liefst 2 keer per week en het afgemaaide gras kan dan blijven liggen. Maai je niet 2 keer per week en is het afgemaaide gras erg lang. Afharken of maaien met een opvangbak is dan beter.

Plantenadvies nodig?

Naar ons plantenadvies

Beplantingsplan nodig?

Meer informatie