• Persoonlijk advies van de kweker
  • Koop rechtstreeks bij de kweker
  • Enorm assortiment
  • De beste kwaliteit van de regio
  • Overdekt winkelen

Creëer schaduw in een 'coole' tuin

Er is geen peil meer te trekken op het weer. Het zou zo maar weer eens een tropisch hete en droge zomer kunnen worden. Sommige mensen vinden dat heerlijk, maar er zijn ook veel mensen die dat nauwelijks 'trekken'. Voor hen wordt het zuchten, puffen en zweten. Vooral als je tuin geheel betegeld is en omgeven door muren, want die houden alle warmte vast. Gelukkig zijn er veel natuurlijke oplossingen om ervoor te zorgen dat je in de zomer niet wegsmelt, maar kunt genieten van het buitenleven met voldoende verkoeling. Ons plantencentrum in Kessel geeft graag slimme 4 slimme oplossingen voor tuin en balkon tegen oververhitting.

1. Ga voor groen in plaats van grijs (of zwart)

Tegels en stenen, en vooral donkere exemplaren, zuigen hitte op en houden die lang vast. Vervang zo veel mogelijk stenen en muren door planten en struiken. Vervang de tuinmuur of schutting door een haag of een begroeide pergola, kies mooie klimplanten die je tegen de garage- of balkonmuur laat opgroeien en vervang (een deel van) het terras door gras of beplanting. Klimplanten tegen de gevel van je huis helpen je zelfs het binnenshuis koeler te houden. Als je toch tegels voor je terras of paden in de tuin wilt, kies dan in ieder geval lichtgekleurde exemplaren, die minder warmte opnemen dan donkere tegels of stenen. En als je brede voegen aanhoudt kun je daar leuke rotsplantjes  tussen planten. Alle beetjes (groen) helpen!

Creëer schaduw in een 'coole' tuin

2. Plant een (kleine) boom

Natuurlijk vind je in ons plantencentrum in Kessel mooie parasols en schaduwdoeken, maar wist je dat het onder een boom maar liefst 5 graden koeler is dan onder zo'n kunstmatige parasol? Er zijn mooie, meerstammige bomen, maar ook speciale 'dak- of parasolbomen'. Dat zijn bomen die zo gekweekt, gesnoeid en opgebonden zijn dat ze min of meer de vorm van een parasol hebben. Zoals een dakplataan, -catalpa, -moerbei, -linde, -amberboom of -sierpeer en zelfs de Toscaanse jasmijn of blauweregen (Wisteria) zijn verkrijgbaar, hiermee kun je een pergola laten volgroeien voor verkoeling. Klein blijvende parasolbomen zou je zelfs in een grote pot of kuip op het balkon of terras kunnen planten.

3. Plaats een begroeide pergola of houten overkapping

Schaduw, maar ook meteen een vakantiegevoel. Dat krijg je als je naast of boven de zithoek of eethoek in de tuin een houten pergola of vrijstaande overkapping plaatst die je laat begroeien met een druif, heerlijk geurende kamperfoelie of jasmijn en fleurig bloeiende clematissen en (geurende) klimrozen. En je zit zo bovendien meteen lekker intiem en privé. Wil je het helemaal romantisch maken? Dan hang je er ook nog sfeerverlichting in!

4. Kabbelend, stromend en spetterend water

Alleen al het geluid van kabbelend water werkt verfrissend. Insecten, vogels en andere kleine dieren doe je in de zomer een groot plezier met een drinkwaterschaal of (mini)vijver. In ons plantencentrum vind je ook allerlei soorten waterornamenten, groot en klein. Plaats een fontein(tje) in de bestaande vijver en zet de zwenksproeier aan (in de ochtend of avond, anders verdampt het meeste water weer snel). Kinderen vinden het natuurlijk geweldig om op een warme dag te spelen in een opblaasbaar zwembadje of een watergevecht te houden met gieters, de tuinslang, emmers en waterpistolen.

Ons plantencentrum in Kessel wenst iedereen een heerlijke, 'coole' zomer!

Plantenadvies nodig

Naar ons plantenadvies

Beplantingsplan nodig?

Meer informatie