• Persoonlijk advies van de kweker
  • Koop rechtstreeks bij de kweker
  • Enorm assortiment
  • De beste kwaliteit van de regio
  • Overdekt winkelen

Verzorging kamerplanten

Zo gewoon als kamerplanten in de Nederlandse huiskamers ook zijn... het zijn allemaal uitheemse soorten. Dat betekent dat we eigenlijk voor elke plant zijn eigen milieu zouden moeten nabootsen. Dat wordt een beetje moeilijk als een ficus in een tropisch regenwoud thuishoort en een yucca in de woestijn. Maar als je deze tips ter harte neemt, zullen ze zich best thuis voelen.

De beste plek
Kamerplanten houden van licht. Soorten met gekleurd blad nog meer dan groene planten. Een plek bij het raam is het beste. Ideaal is een raam op het oosten of westen, zodat ze niet in de felle middagzon staan.

De grond
Verpot kamerplanten elk jaar en neem hiervoor altijd een goede potgrond. In ons plantencentrum vindt je diverse soorten potgrond. Een goede voedingsbodem is onontbeerlijk voor de groei en bloei van kamerplanten. Daarnaast zijn er speciale mengsels voor bijvoorbeeld cactussen, orchideeën en varens. Verpot kamerplanten in het vroege voorjaar, als het groeiseizoen nog niet begonnen is.

Water
Sommige kamerplanten hebben veel water nodig. Andere, zoals cactussen en vetplanten, kunnen met heel weinig water toe. Als de bladeren en stengels slap gaan hangen, is dat meestal een teken van watergebrek. Voor het overige is het een kwestie van goed naar je planten kijken, dan leer je hun speciale wensen vanzelf kennen. Regelmatig sproeien met de plantensproeier wordt door bijna alle planten op prijs gesteld, vooral wanneer de centrale verwarming aan staat. Geef je planten altijd water op kamertemperatuur en houd bij twijfel de regel aan: beter te weinig water dan teveel.

Voeding
De meeste planten hebben tijdens het groeiseizoen extra voeding nodig. In ons plantencentrum hebben we diverse soorten kamerplantenvoedingen voorradig.

Vakantietip
Onze vakantietijd is voor kamerplanten het groeiseizoen. Juist dan hebben ze veel water nodig. Gaat je een paar weken weg en heeft u geen plantenoppas, zet dan al je kamerplanten bij elkaar in een koele ruimte. De badkamer is ideaal. Door de planten dicht bij elkaar te zetten, maakt u een soort minioerwoud, met een hoge luchtvochtigheid, waardoor verdamping wordt tegengegaan. Maak, voor vertrek, de kluiten doornat en zet eventueel een paar volle emmers tussen de planten.

Kamerplanten buiten
Met kamerplanten geeft je je terras of balkon in de zomer een exotisch tintje. Niet alle kamerplanten zijn hiervoor geschikt, maar de Abutilon, Hibiscus, Kamerjasmijn, Passiebloem en alle vetplanten voelen zich uitstekend thuis op een beschut plekje in de tuin of op het terras. Ook de Alocasia staat in de zomer prachtig op het terras!

Meer weten?
Vraag onze plantadviseurs gerust alles wat je nog meer over de keuze en de verzorging van kamerplanten wilt weten. Ze helpen graag met handige tips en goede raad.

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten