• Persoonlijk advies van de kweker
 • Koop rechtstreeks bij de kweker
 • Enorm assortiment
 • De beste kwaliteit van de regio
 • Overdekt winkelen

Fruitbomen en -planten

Fruit geeft niet alleen ieder seizoen een mooi effect in je tuin of balkon. Je plukt hier letterlijk ook nog de vruchten van! Wist je dat je voor een fruit boom helemaal geen grote tuin hoeft te hebben?

Grote fruitbomen en klein patio fruit bij Hendriks

Naast de grote fruitbomen en struiken, hebben wij ook mooi "Patio fruit" soorten verkrijgbaar. In het voorjaar- zomer geniet je van de bloesem, de ontwikkeling van het blad en zijn vruchten. Richting het najaar geniet je volop van je oogst en kleuren de bladeren in prachtige herfsttinten. In ons plantencentrum vindt je een heel groot assortiment fruit. Wist je dat we ook noten, kwee peren, nashi, perzik, abrikozen en perziken in ons assortiment hebben.

Fruit kun je onderverdelen in verschillende groepen.

 1. Patiofruit, super leuke planten zeer geschikt voor een balkon, terras of een kleinere tuin omdat ze compact groeien. Zo kun je toch een appel, peer of kers uit eigen tuin oogsten! 
 2. Kleinfruit, ook wel zacht fruit genoemd is makkelijk zelf te telen ook al heb je geen grote tuin. Voorbeelden zijn aardbeien, frambozen, bramen, kiwi's, druiven en bessen. Ieder van deze genoemde soorten heeft een eigen groeiwijze of behoefte van grond.
 3. Fruit op stam, wil je graag fruit plukken, dan is een fruitboom op stam handig. Zo kun je er makkelijk bij om te oogsten. Er zijn laagstam, halfstam en hoogstam fruitbomen. Deze potgekweekte bomen kunnen jaarrond gepland worden. 
 4. Geleid fruit is prachtig, want zo kun je uit een smallere border ook fruit oogsten. De zijtakken van de fruitboom zijn in een rek vast gemaakt, zodat de plant dicht bij de muur kan staan. 

Tips voor Fruitbomen

 • Standplaats, fruit heeft graag veel licht. Door veel licht kunnen bloemknoppen zich goed ontwikkelen en vruchten goed rijpen. Veel bloemknoppen (lees: bloesem) wil bestoven worden door insecten of mogelijk door wind. 
 • Voor de bestuiving zijn insecten nodig, een grote diversiteit aan bloemen en planten in de tuin draagt hier toe bij. Dit komt de bestuiving en later dan ook de oogst ten goede. Sommige soorten zijn zelfbestuivend, d.w.z. dat er maar 1 plant nodig is om vruchten te krijgen. Vaak zie je dat bij meerdere fruitbomen de bestuiving beter wordt. Een betere bestuiving zal voor meer vruchten zorgen. Fijn is het dan ook als in je buurt al fruitbomen staan. Wil je een fruitboom aanplanten, ga dan eens op onderzoek uit wat er in jouw buurt allemaal al staat. Kruisbestuiving is bestuiving tussen verschillende rassen. In ons plantencentrum helpen we je graag op weg bij het maken van de juiste keuze. 
 • Grond, fruitbomen zijn helemaal niet moeilijk. Ze zijn tevreden met praktisch elke grond, zolang die maar goed gedraineerd is. Bij het aanplanten adviseren we hiervoor DCM Vivimus. Deze geeft een goede start-basis-voeding en activeert de wortelgroei waardoor de aangroei altijd geslaagd is. Gebruik bij blauwe bessen DCM Vivimus voor zuurminnende planten. Alleen zo kan de plant goed aanslaan en lekker gaan groeien.
 • Bemesting & kalk, om gezond te kunnen groeien hebben fruit bomen en struiken regelmatig voeding nodig. In ons plantencentrum adviseren we je graag bij het maken van de keuze in meststoffen. DCM Groen Kalk is belangrijk voor stevige planten. Bij druiven heeft het nog een extra fijne bijkomstigheid. Door het gebruik van kalk worden de druiven zoeter.

Ben je nieuwsgierig geraakt en wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw tuin of balkon? Kom gerust eens langs, wij helpen je graag persoonlijk verder, mailen of bellen mag natuurlijk ook.

Neem contact op

In onderstaand overzicht staan de fruit-soortjes die je in ons plantencentrum vind. Daarnaast vind je de fruitbestuivingslijst die je kan helpen soorten te combineren om een goede bestuiving (vruchtzetting) te krijgen.

Assortiment fruit      Fruitbestuivingslijst

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten