• Persoonlijk advies van de kweker
 • Koop rechtstreeks bij de kweker
 • Enorm assortiment
 • De beste kwaliteit van de regio
 • Overdekt winkelen

Mediterraans & Palmen

Houd vast aan het vakantiegevoel door je tuin te verrijken met mediterrane planten zoals palmen, een olijfboom, bougainvillea of agapanthus. Alhoewel mediterrane planten ons doen denken aan een tropische omgeving, hoef je beslist niet bang te zijn dat deze planten het niet overleven in jouw tuin. De mediterrane planten welke je vindt bij Hendriks Plantencentrum doen het prima in de Nederlandse tuin. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat je deze planten een handje moet helpen de winter door te komen, maar minder plezier heb je er zeker niet van! 

Verzorging van mediterrane planten: palmen

Palmen geven een zomer gevoel. Ze zijn makkelijk in onderhoud en omdat er zoveel soorten zijn is er voor iedereen wel een geschikte palm. Palmen die in een pot op het terras staan kunnen het beste binnen worden overwinterd. Doordat ze een beperkt wortelgestel hebben, kunnen ze minder vorst verdragen. De Trachycarpus is de bekendste winterharde palm. Deze kan tot ca. -20C (in de vollegrond) verdragen. Gebruik speciale palmmest en snoei verkleurde takken weg. Meer weten over de verzorging van palmen? Je leest het in onze blog. 

Advies en tips over Palmen

Verzorging van andere mediterrane planten

Mediterrane planten zijn de perfecte keuze wanneer jij een kleurrijke tuin wilt die rust uitstraalt. Een mediterrane plant doet ons namelijk denken aan vakantie in een zonnig land. Gelukkig zijn er tal van mediterrane planten die het in ons koudere klimaat ook prima doen. Mediterrane soorten welke goed groeien in de Nederlandse tuin zijn bijvoorbeeld:

 • Olijfbomen: Olijfbomen zijn een kenmerkende mediterrane plant die goed tegen droogte kan.
 • Lavendel: Lavendel is een populaire mediterrane plant die veel wordt gebruikt in tuinen en terrassen.
 • Rosmarinus: Rosmarinus is een kruidachtige plant die vaak wordt gebruikt in de keuken.
 • Salie: Salie is een kruidachtige plant die veel wordt gebruikt in de keuken en in cosmetica producten.
 • Echte tijm: Echte tijm is een kruidachtige plant die veel wordt gebruikt in de keuken.
 • Vlambloem: Vlambloem is een populaire mediterrane plant met gele bloemen.
 • Ficuskleine blad: De Ficus kleine blad is een mooie mediterrane boom die in Nederland kan groeien.
 • Agave: Agave is een cactus die in Nederland kan groeien.

Al deze planten hebben een voorkeur voor een goede drainage, volle zon, droge grond en weinig waterbehoefte. Het is wel belangrijk om te weten dat deze planten beschermd moeten worden tegen vorst, vooral in de winter.

Om er zeker van te zijn dat jouw mediterrane tuin volgend seizoen nog zo mooi bloeit geven we je enkele verzorgingstips. Natuurlijk kun je voor vragen en advies altijd terecht bij Hendriks Plantencentrum. Onze groenexperts vertellen je graag alles over mediterrane tuinplanten en de verzorging hiervan. Mediterrane tuinplanten hebben meestal een droge en warme omgeving nodig. Hier zijn een paar tips om mediterrane planten te verzorgen:

 1. Zorg voor voldoende drainage. Mediterrane planten staan liever niet in vochtige grond.
 2. Geef de planten voldoende zonlicht. Veel mediterrane planten zijn gewend aan een zonnige omgeving. Kies dus een onbeschut plekje in de tuin.
 3. Geef de planten voldoende ruimte. Mediterrane planten hebben vaak een brede groei en hebben ruimte nodig om te groeien. Laat ons je helpen de perfecte pot te kiezen!
 4. Let op voor plagen en ziektes. Sommige mediterrane planten zijn gevoelig voor bepaalde plagen of ziekten. Gebruik daarom de juiste verzogingsproducten.

Mediterrane planten beschermen in de winter

Er zijn verschillende manieren om mediterrane planten te beschermen tegen vorst en ze zo de winter door te helpen. Alle benodigdheden zoals winterhoezen, een boomjas of folie kun je vinden bij Hendriks Plantencentrum. Hier zijn enkele tips voor het beschermen van mediterrane planten in de winter:

 • Verplaats de planten naar een beschutte plek in de tuin. Dit kan bijvoorbeeld een veranda, een serre of een kas zijn.
 • Bedek de planten met een vorstwerende stof. Dit kan bijvoorbeeld een vliesdoek, een hoes of een deken zijn.
 • Isoleer de grond rondom de planten met bladeren, stro of ander organisch materiaal.
 • Zet potten of kuipen waarin mediterrane planten staan bij vorst in een beschutte ruimte, zoals een garage of een tuinhuis.
 • Als de planten nog niet zijn afgestorven, geef ze niet water tijdens een vorstperiode, dit kan leiden tot schade.

Het is belangrijk om te weten dat sommige mediterrane planten gevoeliger zijn voor vorst dan andere, dus het is aan te raden om extra voorzichtig te zijn met deze soorten. Het is ook belangrijk om te weten dat de bescherming tegen vorst afhankelijk is van de koude tolerantie van de specifieke plant die je hebt en de voorspelde weersomstandigheden. Vraag onze medewerkers naar de juiste mediterrane plant voor jouw tuin en de plek die je in gedachten hebt.

Neem contact op

Bekijk meer productgroepen in de categorie Tuinplanten