Fruit
Fruit geeft niet alleen ieder seizoen een mooi effect in je tuin of balkon. Je plukt hier letterlijk ook nog de vruchten van! Wist je dat je voor een fruit boom helemaal geen grote tuin hoeft te hebben?
Naast de grote fruitbomen en struiken, hebben wij ook mooi "Patio fruit" soorten verkrijgbaar. In het voorjaar- zomer geniet je van de bloesem, de ontwikkeling van het blad en zijn vruchten. Richting het najaar geniet je volop van je oogst en kleuren de bladeren in prachtige herfsttinten. In ons plantencentrum vindt je een heel groot assortiment fruit. Wist je dat we ook noten, kwee peren, nashi, perzik, abrikozen en perziken in ons assortiment hebben.
Fruit kun je onderverdelen in verschillende groepen.
- Patiofruit, super leuke planten zeer geschikt voor een balkon, terras of een kleinere tuin omdat ze compact groeien. Zo kun je toch een appel, peer of kers uit eigen tuin oogsten!
- Kleinfruit, ook wel zacht fruit genoemd is makkelijk zelf te telen ook al heb je geen grote tuin. Voorbeelden zijn aardbeien, frambozen, bramen, kiwi's, druiven en bessen. Ieder van deze genoemde soorten heeft een eigen groeiwijze of behoefte van grond.
- Fruit op stam, wil je graag fruit plukken, dan is een fruitboom op stam handig. Zo kun je er makkelijk bij om te oogsten. Er zijn laagstam, halfstam en hoogstam fruitbomen. Deze potgekweekte bomen kunnen jaarrond gepland worden.
- Geleid fruit is prachtig, want zo kun je uit een smallere border ook fruit oogsten. De zijtakken van de fruitboom zijn in een rek vast gemaakt, zodat de plant dicht bij de muur kan staan.
Korte praktische tips
- Standplaats, fruit heeft graag veel licht. Door veel licht kunnen bloemknoppen zich goed ontwikkelen en vruchten goed rijpen. Veel bloemknoppen (lees: bloesem) wil bestoven worden door insecten of mogelijk door wind.
- Voor de bestuiving zijn insecten nodig, een grote diversiteit aan bloemen en planten in de tuin draagt hier toe bij. Dit komt de bestuiving en later dan ook de oogst ten goede. Sommige soorten zijn zelfbestuivend, d.w.z. dat er maar 1 plant nodig is om vruchten te krijgen. Vaak zie je dat bij meerdere fruitbomen de bestuiving beter wordt. Een betere bestuiving zal voor meer vruchten zorgen. Fijn is het dan ook als in je buurt al fruitbomen staan. Wil je een fruitboom aanplanten, ga dan eens op onderzoek uit wat er in jouw buurt allemaal al staat. Kruisbestuiving is bestuiving tussen verschillende rassen. In ons plantencentrum helpen we je graag op weg bij het maken van de juiste keuze.
- Grond, fruitbomen zijn helemaal niet moeilijk. Ze zijn tevreden met praktisch elke grond, zolang die maar goed gedraineerd is. Bij het aanplanten adviseren we hiervoor DCM Vivimus. Deze geeft een goede start-basis-voeding en activeert de wortelgroei waardoor de aangroei altijd geslaagd is. Gebruik bij blauwe bessen DCM Vivimus voor zuurminnende planten. Alleen zo kan de plant goed aanslaan en lekker gaan groeien.
- Bemesting & kalk, om gezond te kunnen groeien hebben fruit bomen en struiken regelmatig voeding nodig. In ons plantencentrum adviseren we je graag bij het maken van de keuze in meststoffen. DCM Groen Kalk is belangrijk voor stevige planten. Bij druiven heeft het nog een extra fijne bijkomstigheid. Door het gebruik van kalk worden de druiven zoeter.
Ben je nieuwsgierig geraakt en wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor jouw tuin of balkon?
Kom gerust eens langs, wij helpen je graag persoonlijk verder, mailen of bellen mag natuurlijk ook contact
In onderstaand overzicht staan de fruit-soortjes die je in ons plantencentrum vind. Daarnaast vind je de fruitbestuivingslijst die je kan helpen soorten te combineren om een goede bestuiving (vruchtzetting) te krijgen.
Assortiment fruit fruitbestuivingslijst
Over fruitbomen kunnen we veel informatie geven. Hieronder vind je enkele tips en adviezen uitgebreid beschreven.
Welke hoogte kies je?
Voor het aanplanten moet je goed nadenken welke totaal hoogte je uiteindelijk graag zou wensen.
Fruitbomen worden op verschillende onderstammen ge-ent en de keuze van de onderstam bepaalt hoe groot de boom wordt.
Welke hoogte jij wilt, is afhankelijk van de plek waar jij het wilt planten. Heb je een grote tuin is een hoogstam wellicht erg mooi!
Hoogstambomen geven een overvloedige oogst, het kan enkele jaren voordat je deze overvloed aan vruchten kunt plukken.
Voor de kleinere tuin of balkon zijn er de dwerg ofwel Patio boompjes heel goed geschikt. Deze worden maximaal 150 cm hoog en zullen snel na het planten hun vruchten dragen.
Dan zijn er ook nog de midden maten, een goede oplossing voor de "niet al te kleine tuinen". Of als mooie aanvulling in een border tussen andere beplanting.
Eigenlijk zijn geen regels voor welke hoogte je waar moét planten, maar moet je vooral kijken naar:
- Heeft de boom genoeg groeiruimte wij de wortels en bij zijn blad?
- Past deze hoogte in het totaal plaatje?
- Past deze hoogte bij diegene die gaat oogsten en onderhouden?
- Veroorzaakt de hoogte geen overlast bij buurtgenoten?
Tips voor het aanplanten van een fruitboom
- Graaf een flink plantgat. Bij voorkeur met een doorsnede van minimaal 1,5 keer groter dan de potmaat. Hierdoor creëer je een luchtige grond rondom de kluit, waardoor wortels sneller doorgroeien
- Meng de tuinaarde die je uitgraaft door met DCM Vivimus. deze aanplantgrond bevat een goede basis voeding en stimuleert de doorworteling extra.
- Bij een boom vanaf ca 1.50m stamhoogte: Sla een boompaal in het plantgat aan de kant waar de meeste wind vandaan komt.
- Deze paal geeft de boom extra houvast, waardoor bij windstoten niet alleen de boom, maar ook de wortels niet "knakken"
- Plant de boom even diep als hij in de pot stond bij aankoop. Nooit dieper óf hoger! Dieper zal de stam laten rotten, hoger zorgt voor uitdroging!
- Vul het plantgat met het mengsel van jouw tuinaarde en DCM Vivimus en trap deze licht aan. Nooit te hard aanstampen, dit onttrekt de zuurstof uit de grond.
- Geef, rustig maar ruimschoots water, zodat de nieuwe tuingrond goed aan de plantkluit aansluit. Je kunt beter 2 uur watergeven met een sproeier, dan 15 minuten met een flinke straal. Het water moet de kans krijgen, naast de kluit diep de grond in te zakken, tot minimaal de diepte van de kluit.
- Bevestig de boom aan de paal, d.m.v. een boombandje.
Alle benodigde materialen als DCM vivimus, boompalen en boombandjes zijn bij ons verkrijgbaar. We adviseren je graag persoonlijk verder in ons plantencentrum.
Tips voor het snoeien van fruitbomen
De meeste fruitbomen behoren, botanisch gezien, tot de rozenfamilie (Rosaceae). Dus net als rozen moet je ze regelmatig snoeien voor een gezonde groei en een goede opbrengst. Het snoeien van fruitbomen is er vooral opgericht om de meest gunstige vorm te krijgen en te behouden.
Bij een vrijstaande boom moet de kroon breed uitgroeien waardoor er voldoende lucht tussen de takken komt. Wij vertellen je graag persoonlijk meer over de snoeiwijze van onze verschillende fruitbomen.
Alvast een goede raad: snoei in de winter, maar nooit als het vriest en smeer grote wonden dicht met een speciaal wondafdichtingsmiddel.
Kleinfruit snoeien heeft een andere aanpak nodig. Struiken waarvan de vruchten vroeg in de zomer rijp zijn, snoei je na de oogst. Soorten die in de herfst rijp zijn, snoei je in het vroege voorjaar. Daarnaast kunnen vruchten ook nog uitgedund worden. Bij appels en peren wordt dit in boomgaarden ook gedaan, om de appels die aan de boom blijven, meer ruimte, zon en water & voeding te laten krijgen. Dit geeft uiteindelijk ook een betere oogst. Bij druiven trossen wordt dit ook gedaan. Dit wordt 'krenten' genoemd. Combineer verschillende 'rijptijden, om een hele zomer en herfst lang te kunnen genieten van fruit uit eigen tuin.